SPD | Stichting Peuterspeelzalen Dordrecht

Krentenbaard (Impetigo)

Wat is het?

Krentenbaard is een oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Soms verschijnt de infectie op plaatsen die eerder stuk gekrabd zijn zoals bij eczeem of muggenbulten. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, maar kan zich ook op andere plaatsen voordoen.

 

De verschijnselen zijn:

·          In het begin een blaasje, dat openbarst en waarop een gele korst ontstaat;

·          Vervolgens breiden de plekken zich uit, zodat het lijkt alsof het kind een “baard” van krenten heeft.

 

Hoe krijg je het?

Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Besmetting kan plaatsvinden via de handen. Het kind kan zich herinfecteren door aan de plekken te krabben. Kinderen zijn gevoeliger voor deze infectie dan volwassenen omdat hun weerstand nog niet zo goed ontwikkeld is. De besmettelijkheid duurt totdat de blaasjes zijn ingedroogd of tot 48 uur na de start van de behandeling met antibiotica. Krentenbaard kan afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening worden behandeld met een zalf of met antibiotica.

 

Melding bij de GGD

Huiduitslag moet gemeld worden als er binnen twee weken twee of meer gevallen van dezelfde vorm van huiduitslag in de groep zijn.

 

Wering

Wering is niet noodzakelijk. Kinderen met krentenbaard mogen in principe de voorschool bezoeken. In uitzonderingsgeval kan de GGD adviseren om in een groep waar meerdere kinderen impetigo hebben, of wanneer een kind uitgebreide plekken heeft, de kinderen/ het kind pas toe te laten als de aandoening wordt behandeld met antibiotica of als de blaasjes zijn ingedroogd. Ingedroogde blaasjes zijn niet besmettelijk. De blaasjes afplakken met een pleister is niet wenselijk omdat hierdoor “broei” kan optreden en de krentenbaard zal uitbreiden.

www.rivm.nl/cib en www.lchv.nl

 
© 2010 | Stichting Peuterspeelzalen Dordrecht
Home | Sitemap | Disclaimer | Contact | Intranet SPD